Vyhledávaní

TOP 5 chytrých plánovačů tras autem

24.5. 2024
Plánovaní trasy ručně s tužkou, papírem a autoatlasem? Tomu již dávno odzvonilo! Dnes na trhu existuje řada volně dostupných i placených aplikací na plánování trasy, které vám vytvoří itinerář trasy za pár sekund. Pojďme se mrknout na to, jak fungují nejlepší plánovače tras. Aplikace na plánování trasy toho umí opravdu hodně, zpříjemní a zjednoduší vám cestu autem na dovolenou. 

Foto: michelin.com 

Co všechno chytří pomocníci na plánování trasy umí?

  • najdou vám nejlepší/nejrychlejší/nejkratší cestu z bodu A do bodu B
  • odhadnou čas dojezdu do cíle 
  • informují vás o dopravní situaci v reálném čase
  • oznámí vám překážky na silnici i policejní hlídku nebo radar
  • sdělí vám aktuální počasí i meteorologické předpovědi 
  • některé nabídnou i místa pro zastavení jako jsou čerpací stanice, restaurace a hotely 
Plánovače tras autem jsou dostupné nejen jako appky v chytrých telefonech, ale i na webu nebo jako integrované systémy v autě

TOP 5 aplikací pro plánování trasy autem v Evropě i ve světě 

1. Google Maps 

Tato aplikace na plánování trasy od společnosti Google je zdarma a nabízí aktuální a detailní mapy, navigaci, informace o dopravě v reálném čase i možnosti personalizace trasy. Do plánování trasy můžete zařadit až 8 zastávek.

V aplikaci si také můžete nastavit, že se chcete vyhnout dálnicím, zpoplatněným úsekům nebo trajektům. Na mapách jsou označené i nehody a uzavírky a navíc si můžete zobrazit aktuální provoz nebo průměrný provoz v konkrétních časových úsecích. Google mapy umožňují i jednoduché úpravy u již vytvořených tras, které můžete následné sdílet s ostatními. 

2. Waze

I tento plánovač tras autem je zdarma a zaměřuje se na komunitní aspekt cestování. Informace o dopravních zácpách, radarových kontrolách či nehodách mohou sdílet sami uživatelé. Aplikaci si můžete stáhnout do mobilu, ale pokud radši plánujete na počítači, jednoduše obě verze propojíte skrze QR kód a naplánovanou trasu si pak nasdílíte. 

Jednou z hlavních výhod Waze je její schopnost sledovat reálnou dopravní situaci a podle toho vám upravovat už naplánovanou trasu. Pokud třeba jedete z Brna do Prahy, ale v půli cesty aplikace zjistí, že za pár kilometrů vás čeká zácpa na hodinu, sama vám doporučí změnit trasu tak, abyste se zácpě vyhnuli. Aplikace umožňuje také plánování trasy autem dopředu s možností specifikace času odjezdu. Dokáže totiž odhadnout místa a časy, kde bývá časté zdržení.

3. Mapy.cz

Aplikace na plánování trasy od Seznamu je oblíbená hlavně v Česku a na Slovensku. Zdarma poskytuje podrobné mapy a je vhodná na plánování tras autem, pěšky i na kole. Velkým plusem je její schopnost fungovat zcela offline, takže i když jste bez internetu, neztratíte se. Mapy.cz poskytují různé typy map a široký výběr zájmových bodů. Můžete tak narazit i na méně známé památky či prvky v krajině a objevovat nová místa. 

Tento plánovač tras autem umožňuje vyhýbat se mýtným úsekům a nabízí výběr mezi nejkratšími nebo nejrychlejšími trasami. Kromě toho poskytuje informace o dopravní situaci a meteorologické předpovědi pro trasy až na čtyři dny dopředu. Své naplánované trasy si můžete také ukládat, sdílet nebo exportovat do různých formátů, takže je otevřete i v jiných aplikacích či zařízeních.

4. ViaMichelin

Aplikace na plánování trasy je zdarma a je známá díky své schopnosti plánovat trasy s ohledem na náklady na cestu, včetně spotřeby paliva a mýtného. Aplikace je dostupná jen v angličtině a nabízí rozsáhlé možnosti přizpůsobení, včetně výběru z různých typů map a možnosti zadat až 8 zastávek. Tento plánovač tras autem vám umožní vyhledat různé druhy tras - můžete se vyhnout dálnicím, zpoplatněným silnicím nebo trajektům. Samozřejmě nechybí informace o aktuální dopravní situaci, počasí, turistických místech a dalších zajímavých bodech. 

5. TomTom Go

Aplikace na plánování trasy pochází od známého výrobce GPS navigací TomTom. Nabízí mapy více než 150 zemí světa a regionů, které se každý týden aktualizují. Samozřejmostí u plánování trasy je přesná navigace, upozornění na kamery i aktuální informace o dopravní situaci. Nabízí i alternativní trasy, takže můžete ušetřit čas i palivo. Její nevýhodou je, že po uplynutí zkušební doby za ní budete muset zaplatit.

Mezi další placené plánovače, které stojí za zmínku, patří třeba Zeo, OptimoRoute nebo MapQuest. 

flat-lay-hands-holding-smartphone.jpg
Image by Freepik 

Tipy na závěr k plánování trasy autem 

Nejlepší plánovače tras nejsou všechno. Plánování trasy před odjezdem na dovolenou autem či služební cestu by mělo zahrnovat kontrolu celkového stav vozu a tlaku v pneumatikách. Ověřte si také, zda máte platné pojištění. Technologie občas může selhat, proto se vyplatí mít v autě záložní autoatlas. 

Při cestách do zahraničí, zejména mimo EU, zřejmě budete potřebovat mezinárodní řidičákVe vaší cílové destinaci mohou platit jiná pravidla než v ČR  - lišit se mohou minimální výšky dezénů, platit jiné povinnosti pro zimní pneu a také dopravní předpisy.

close-up-young-couple-checking-local-map-together.jpg
Image by Freepik 

Další články poradny