Vyhledávaní

Jak udělat autoškolu?

23.5. 2024
Chcete se naučit řídit a mít jistotu, že vše půjde jako po másle? Ať už míříte do autoškoly na auto nebo vás láká víc autoškola na motorku, hoďte obavy za hlavu! Jak se připravit na autoškolu? Jak autoškola probíhá? Kolik jízd je v autoškole? A na co se v autoškole ptá komisař? Zaměříme se na všechny důležité otázky tak, abyste autoškolu zvládli hladce a bez nervů. 
Image by Freepik 

Správný výběr autoškoly je prvním krokem k úspěchu

Autoškola se skládá z jízd a teorie a na konci je potřeba splnit závěrečné zkoušky složené z teoretické a praktické části. Výběr správné autoškoly je proto klíčový. Zaměřte se na recenze, cena autoškoly nemusí být jediným kritériem. Důležitá je kvalita výuky a přístup instruktorů

Jak dlouho trvá autoškola? To může záviset i na tom, jak rychle se učíte a kolik jízd potřebujete. Standardně musíte odjezdit 28 hodin, ale berte to s rezervou, někdo může potřebovat jízdy navíc. Plus vás čekají i teoretické přednášky. Počítejte tedy přibližně se 3 měsíci

Zvažte také to, jestli chcete vlastnit řídičák pouze na ježdění s automatem nebo také na auto s manuální převodovkou.

Autoškola a testy: Jak se připravit na teoretickou část?

Teoretická část může být pro někoho nudná, ale je to základ, který musíte mít v malíčku. Testy na autoškolu pokrývají vše od dopravních předpisů, přes první pomoc, až po základy bezpečné jízdy. Rozhodně doporučujeme využít učebnici i autoškola testy online, kde si můžete pravidelně procvičovat otázky.

Pokud vám něco nebude jasné, nebojte se zeptat instruktora. A hlavně opakujte, opakujte a opakujte. Narazíte na jednoduché otázky typu: minimální výška dezénu pneumatik nebo co je to zelená karta. Jiné otázky vás ale můžou víc potrápit.

Na test budete mít 30 minut a musíte získat minimálně 43 bodů z 50. Otázky se skládají ze 7 okruhů: 
1. Pravidla provozu na pozemních komunikacích
2. Dopravní značky
3. Zásady bezpečné jízdy 
4. Dopravní situace
5. Předpisy o podmínkách provozu vozidel 
6. Předpisy související s provozem 
7. Zdravotnická příprava 

person-taking-driver-s-license-exam.jpgImage by Freepik 

Praktická část autoškoly: Jak na ni?

Praktická část zahrnuje řízení vozu pod dohledem instruktora. Zde se naučíte vše od základní obsluhy vozidla, přes brzdění až po složitější manévry. Jak probíhá zkouška v autoškole? A na co se ptá komisař? 

Na závěrečné praktické zkoušce vás komisař vezme na jízdu, kde otestuje vaše schopnosti reagovat v častých i méně častých situacích. Zároveň se vás bude ptát i na předvýjezdovou kontrolu vozidla a důležité aspekty bezpečnosti a obsluhy vozidla. Buďte připraveni a předvýjezdovou kontolu i praktickou jízdu si s instruktorem předem několikrát procvičte. Ani nejlepší studenti však občas nejsou imunní vůči chybám. Pokud neuspějete na první pokus, neztrácejte hlavu, máte ještě dva další. 

Dejte si pozor na tyto časté chyby:

  • Neúplné zastavení na STOPce: Na STOPce musíte zastavit úplně, žádné letmé přibrždění vám neprojde. Kola se nesmí ani trochu točit a musíte mít výhled do křižovatky.
  • Nerespektování přednosti v jízdě: Myslete na přednost z prava, kruhové objezdy a hlavně sledujte značky.
  • Průjezd na oranžovou: Zapamatujte si, že na oranžovou se zpravidla nejezdí, výjimkou je pouze fakt, že jste opravdu blízko. 
  • Objíždění cyklistů v nedostatečné vzdálenosti: Jakmile jedete kolem cyklisty blíž než 1,5 metru, je to špatně. 

Zaručené tipy pro úspěch v autoškole 

  • Procvičujte pravidelně: Týká se to jak teorie, tak praxe. Čím více si vše osvojíte, tím lépe.
  • Ptejte se: Neexistují hloupé otázky, jen hloupé chyby z nevědomosti.
  • Nervozita je v pořádku: Každý je před zkouškou nervózní, důležité je snažit se zachovat klid a nezmatkovat - dýchejte. 
  • Získávejte zkušenosti: Absolvujte všechny jízdy a případně si dejte jízdy navíc. Větší praxí získáte větší jistotu. 
cute-girl-driving-her-car-1.jpgImage by Freepik 

Máte to? Tak hurá pro řidičák!

Gratulace, máte to za sebou! Po úspěšném absolvování autoškoly vám bude vydán řidičský průkaz. Vydání řidičského průkazu po autoškole však může trvat několik týdnů, záleží na úřadech. Mezitím se můžete těšit na první samostatné cesty. 

Autoškolou nic nekončí, ale teprve začíná 

Každý řidič se postupem času neustále učí a prožívá situace, na které vás autoškola nemůže připravit. Ani když už budete přesně vědět, jak autoškola probíhá. Jednou budete poprvé řešit jednoduché věci jako výměnu stěračů nebo budete opravovat defekt. Nezapomínejte se tedy dál vzdělávat, ať už teoreticky třeba u nás v Poradně nebo prakticky.

Na různých kurzech si můžete vyzkoušet, jak reagovat v krizových situacích nebo jak zvládnout aquaplaning. A to se do praxe může určitě hodit. Hodně štěstí!

Další články poradny