Vyhledávaní

Jaká je pravda ohledně stárnutí pneumatik?

5.5. 2017
 

OTÁZKA: Proč Michelin poskytuje tyto informace o stárnutí pneumatik?

ODPOVEĎ: Protože ohledně stárnutí pneumatik existuje obecně rozšírená mylná představa. Nezapomeňte: nejduležitejším datem NENÍ to, kdy byla pneumatika vyrobena (DOT), ale kdy byla namontována na vozidlo.

OTÁZKA: Pneumatika významně nestárne, dokud není namontována na vozidlo. Proč?

ODPOVEĎ: Před montáží je pneumatika nenahuštená, nezatížená a vystavena minimálním teplotním výkyvum místa uskladnení.

OTÁZKA: Pokud datum výroby není důležité, co JE tedy důležité?

ODPOVEĎ: Datum, kdy je pneumatika namontována na vozidlo. Během provozu je pneumatika vystavena velkému množství negativních vlivu, nárazum a dalším jízdním podmínkám, které se nevyskytují při jejím skladování. Proto začíná pneumatika po montáži významně stárnout.

OTÁZKA: Existují nějaké studie, které potvrzují, že stárnutí pneumatik je nepodstatné při skladování a začíná se významně projevovat až po montáži?

ODPOVEĎ: Byly uskutečněné tři studie v Koreji, Německu a Saudské Arábii. Studie v Koreji a Německu prokázaly, že neexistují žádné rozdíly ve výkonech nově vyrobené pneumatiky a pneumatiky skladované po dobu tří let. Studie ze Saudské Arábie ukazuje, že pneumatika užívaná na vozidle po dobu jednoho roku vykazuje stejné známky stárnutí jako pneumatika skladovaná po dobu deseti let.

OTÁZKA: Pneumatiky začínají po montáži na vozidlo stárnout. Jak Michelin doporučuje o ně pečovat?

ODPOVEĎ: Po montáži vyžadují pneumatiky během svého provozního života speciální péči, která při skladování není třeba, jako je:
kontrola tlaku huštení, správne seřízená geometrie vozidla, kontrola poškození a meření hloubky běhounu.



Další články poradny