Vyhledávaní

Jaké vybavení pořídit do garáže pro základní údržbu vozu?

27.9. 2023
U nejnovějších automobilů může být obtížné provádět větší opravy svépomocí, ale základní servis auta by neměl být problém ani pro méně technicky zručné řidiče. Pokud máme k dispozici garáž, ve které se můžete údržbě vozu věnovat, stane se pro vás údržba ještě jednodušší. Podívejte se, co by mělo být obsah každé hobby garáže pro základní servis auta.
autodilna-(1).jpg

Důležité je uspořádání vybavení do garáže

Ještě než začnete vybavovat svou garáž, je dobré nejprve přemýšlet o uspořádání polic, stolů a skříní tak, abyste co nejefektivněji využili celý prostor. Rozmyslete si, která část garáže bude určena pro parkování a práci a kde budete skladovat nářadí.

Vybavení pro údržbu pneumatik

Správně natlakované pneumatiky s dostatečnou výškou dezénu jsou základem bezpečné jízdy. Zkontrolovat tlak v pneumatikách a vzorek pneu byste proto měli měřit při přezouvání a před delší cestou. Budete k tomu potřebovat toto nářadí a vybavení:

  • Kompresor
  • Stojan na pneumatiky (pro bezpečné uskladnění pneu mimo sezonu)
  • Hydraulický hever (je bezpečnější, než běžný zvedák, šetří práci i čas)
  • Klíč na kola
  • Spotřební materiál (např. náhradní ventilky, šrouby na kola)

Pracovní stůl a úložné prostory

Stěžejním prvkem pro vybavení dílny a garáže je nesporně ponk se svěrákem. Důležité jsou také úložné prostory. Řešit je můžete pomocí skříněk se šuplíky a nástrojového boxu na kolečkách.

Jaké nářadí pořídit do domácí autodílny?

Pokud jde o nářadí, je zásadní mít kompletní základní gola sadu, která obsahuje malou a velkou ráčnu, různé druhy násadek a výměnné bity. Samozřejmostí jsou také sady šroubováků různých velikostí, různé typy klíčů (ideálně s tisícihranem na jednom konci), různé druhy kleští (kombinačky, štípačky a dlouhé kleště).

naradi.jpg
Hodit se vám bude také kladivo v alespoň dvou různých velikostech. Užitečná může být i silikonová palička. Nezapomeňte také na prodlužovací kabel, přenosnou LED lampu či čelovku a základní sadu spojovacího materiálu.

V domácí autodílně určitě jednou za čas použijete i šupleru, abyste změřili průměr hadice či matice. Občas možná použijete také tmel, silikonový olej, vazelínu a odolnou lepicí pásku.

Autokosmetika

Základní údržba auta zahrnuje také pravidelnou očistu vozu. Správně zvolená autokosmetika. Prostředky jako autošampon, leštěnka na okna a leštěnka na plasty by neměly chybět v žádné garáži. 

autokosmetika.jpg

Důležitý je také výběr vhodné houby na auto a utěrek na okna a plasty v interiéru. Pokud máte u vjezdu do garáže přívod vody, můžete si pořídit také domácí vapku, která vám pomůže s očistou podvozku.

Návštěvě autoservisu se nevyhnete 

To byl opravdu jen základní přehled vybavení garáže, které použijete nejen při údržby automobilu, ale i při dalších pracech v domácnosti. Mějte ale na paměti, že základní servis je jedna věc, ale složitější mechanické práce raději svěřte odborníkům v autoservisu. Především pak v případě, že jde o novější vozy protkané elektronickými systémy.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny