Vyhledávaní

Driftování: Zábava ale i znalost chování vozu za všech podmínek

4.4. 2023

Před 30ti lety to byl naprosto neznámý pojem, dnes velice rozšířená odrůda motorsportu a vášeň benzinových nadšenců. Driftování, neboli jízda dveřma napřed je dnes velice populární a zná ho snad každý, kdo se nějakým způsobem zajímá o motorsport. 

Driftovnání: Zábava i příprava na krizové situace

Zjednodušeně řečeno je driftování speciální styl jízdy, při kterém se řidič snaží vozidlo udržet v řízeném přetáčivém smyku v co nejlepším úhlu směrem k apexu zatáčky. Je známo že na driftování je potřeba auto s pohonem zadních kol, což však nemusí být úplně pravda.

driftování

Driftovat jde i s pohonem předních kol nebo s pohonem 4x4. Je to težší, ale je to možné. Existuje několik technik jak na řízený smyk. Záleží hlavně na zdatnosti, ale také na situaci, a stylu jízdy.

Driftování je také druh motorsportu, ke kterému zdaleka nepotřebujete takové zázemí a finance jako u dalších motoristických sportů. Určitě se najdou lidé, kteří toto umění odsuzují, ale schopnost umět kontrolovat drift může být velmi užitečná ve chvíli, kdy se vám auto dostane do smyku na sněhu.

Jak se naučit driftovat?

Nejrychleji se naučíte driftovat na sněhu. Zasněžený povrch neničí pneumatiky tak rychle a klouže. Auto se proto dostane lehce do smyku, ale také je to o dost bezpečnější. Na sněhu se člověk může učit ve velmi nízkých rychlostech, takže eliminuje strach z rychlosti a z možného vážného poškození.

Stačí vám pouze odlehlé prázdné parkoviště, trocha sněhu a odhodlání. Adrenalin a dobrá nálada se dostaví hned po prvním řízeném smyku.

Základní driftovací techniky a jak driftovat

Způsobů, jak driftovat s autem je celá řada. Podívejte se na ty nejoblíbenější techniky, které se běžně používají:

  • Power Drift: Při výjezdu ze zatáčky prudce sešlápněte plyn, auto by se mělo přetočit.
  • Sadio Drift: Drift s pomocí ruční brzdy. Jde o složitější manévr, pro jeho pochopení doporučujeme shlédnout video Drift Bible.
  • Feint Drift:  Pokročilá technika driftování, při které se využívá přenos váhy a setrvačných sil. Před zatáčkou řidič rychle zatočí do opačného směru, než vede zatáčka, následně okamžitě volant vrátí a zatočí ve směru zatáčky. Tato technika chce hodně zkušeností a praxe, jinak také hrozí, že dostanete „hodiny“.
  • Straight Drift: Jde o driftování na rovince. Používá se většinou jen pro pobavení diváků. Řidič při výjezdu ze zatáčky na např. cílovou rovinku jednoduše pokračuje nekonečnými feint drifty ze strany na stranu.
  • Trail Braking: Trail braking patří mezi oblíbené způsoby, jak driftovat s předokolkou nebo 4x4, u nichž existuje větší pravděpodobnost nedotáčivosti. Tento způsob projíždění zatáček se liší od běžného pravidla „v nájezdu přibrzdit, zatočit, na výjezdu přidat plyn“, avšak umožňuje vám snadno kontrolovat tlak na předních kolech a snížit zatížení zadní nápravy. 
  • Při trail brakingu se během natáčení předních kol brzdí. Při nájezdu do zatáčky brzděte razantněji a těsně před apexem lehce uvolněte brzdový pedál. Tím dojde k odsazení zádě a vy korigujete směr pomocí opačného natočení volantu, než jakým směrem vede zatáčka.

Hrozí vám pokuta za driftování?

Driftování je sice zábava a adrenalin, ale při běžném provozu byste rozhodně driftovat neměli. Driftování za provozu může být nebezpečné nejen pro ostatní účastníky provozu, ale i pro vás samotné. 

Při smyku nikdy nemůžete s jistotou tvrdit, že máte vše pod kontrolou. V zimě, ale i v jiných ročních obdobích, je důležité za běžného provozu jezdit opatrně.

I když zákon o provozu na pozemních komunikacích přímo nezakazuje driftování, stanovuje pravidla pro správné řízení vozidla, co je a co není povoleno a kde jsou stanoveny hranice. Driftování tak může být zakázáné na základě těchto předpisů. Policie tedy může vaše driftování vyhodnotit takto:

  • Neohleduplná jízda (při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek)
  • Nerespektování dopravního značení
  • Nepřizpůsobení jízdy situaci a provozu (jste povinní své chování přizpůsobit aktuální situaci na pozemních komunikacích)
  • Při driftování se vám také může stát, že vjedete do protisměru, takže nerespektujete jízdu v jízdních pruzích.
  • Dalším možným prohřeškem je např. poškození vozovky, případně parkoviště. Pro driftování tedy rozhodně nedoporučujeme parkoviště u obchodních center, která jsou pod kamerami.
​Jak vidíte, tak driftování může být potrestáno pokutou z několika důvodů. Policisté na silnicích udělují především pokuty za nepřizpůsobení jízdy provozu a neohleduplnou jízdu. Pokuta za neohleduplnou jízdu se pohybuje až do výše 1000 Kč a v rámci správního řízení může být zvýšena až do limitu 2500 Kč.

Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny