Vyhledávaní

Přívěsný vozík za auto: Jak vybrat ten správný?

24.5. 2024
Přívěsný vozík je tak trochu českým fenoménem - potkáte ho na téměř každé silnici. Přívěsné vozíky za auto jsou totiž neocenitelnými pomocníky pro přepravu různého nákladu - od stavebního materiálu až po rekreační vybavení. Co musí mít přívěsný vozík a jak ho co nejlépe vybrat? Co se u přívěsného vozíku kontroluje při stk? Nyní už budete o přívěsných vozících vědět vše potřebné. 

Image by macrovector on Freepik

Přívěsný vozík: Na co se při výběru zaměřit? 

Při výběru přívěsného vozíku záleží hlavně na tom, k jakému účelu budete vozík používat a co od něj očekáváte. Tohle jsou proto některé faktory, které byste před koupí měli zvážit: 

Nebrzděné versus brzděné vozíky

  • Nebrzděný přívěsný vozík má jednodušší konstrukci a obvykle je lehčí. Je tak ideální pro přepravu menších nákladů (odpad ze zahrady, nářadí, rekreační vybavení apod.). Chybí mu brzdový systém, takže je jednodušší na údržbu. Nebrzděné vozíky jsou vhodné hlavně pro kratší vzdálenosti a nižší rychlosti, protože nereagují dynamicky na brzdění tažného vozidla. 
 
  • Brzděný přívěsný vozík je naopak vybaven vlastními brzdami, které se aktivují synchronně s brzdami tažného vozidla. To zvyšuje bezpečnost a stabilitu, takže pokud potřebujete vozit těžké náklady, brzděný vozík to zvládne na delší vzdálenosti a i ve vyšších rychlostech. Tyto vozíky jsou ideální pro přepravu težkých nebo objemných věci, jako je stavební materiál nebo velké stroje.

S plachtou nebo bez?

Přívěsný vozík s plachtou je ideální pro přepravu materiálů citlivých na horší počasí. Plachta efektivně chrání náklad nejen před deštěm a sněhem, ale také před větrem. Ideální je to hlavně v případě, kdy potřebujete přepravovat třeba nábytek nebo různé sypké materiály. 

Konstrukce přívěsného vozíku 

Při výběru přívěsného vozíku vás bude zajímat také jeho konstrukce. Důležitým faktorem při výběru je účel vozíku. Podle toho se dívejte na rozměry ložných ploch a na materiál konstrukce. Běžné rozměry ložných ploch se pohybují 1100 x 2060 mm po 1250 x 2500 mm. Pro delší náklady je vhodné zvolit delší vozíky, možná s předním otevíracím čelem, které usnadňuje nakládání a vykládání. Materiál konstrukce pak může být s plechovými, překližkovými nebo s hliníkovými bočnicemi, které se liší hmotností a pevností. 

Další věci, které je třeba vzít v potaz 

Při výběru přívěsného vozíku byste měli zohlednit i to, kde a jak budete vozík parkovat a jak s ním budete manipulovat. Myslete také na to, jak přívěsný vozík budete připojovat k vozidlu. Zkontrolujte, jakou maximální hmotnost může vaše auto táhnout (najdete to v techničáku) a zda máte potřebnou elektroinstalaci na přívěsný vozík (7 nebo 13 pólová zásuvka). U velkých vozíků vás může také limitovat váš řidičský průkaz, limitem je hmotnost a pro tahání většího nákladu poté slouží řidičák skupiny B96 nebo B+E.

Image-by-vectorpocket-on-Freepik.jpg

Image by vectorpocket on Freepik

Jak přihlásit přívěsný vozík?

Před prvním použitím přívěsného vozíku je třeba ho řádně zaregistrovat a zajistit, aby splňoval všechny právní normy pro provoz na veřejných silnicích. To zahrnuje povinnost mít platné pojištění a správně vyplněné doklady o vozíku. Vozík pak zapíšete na příslušném odboru dopravy do registru vozidel. S sebou si nezapomeňte vzít velký techničák, kupní smlouvu, vaši občanku a zelenou kartu

STK a přívěsný vozík

Máte přívěsný vozík doma a přihlášený? Skvělé! Je čas na technickou kontrolu. Přívěsné vozíky, které používáte na veřejných silnicích, musí absolvovat STK po dvou až čtyřech letech. Liší se to podle hmotnosti a toho, zda je vozík brzděný či nikoliv - vše najdete v techničáku. 

Na STK se kontroluje hlavně celkový stav přívěsného vozíku včetně pneumatik a disků. Ještě než vyrazíte, koukněte na kola, která by neměla vykazovat žádnou vůli a měla by být pevně a stabilně uložena. Zkontrolujte konstrukci vozíku. Pokud je někde hodně prorezlá nebo ohnutá, opravte to. Ověřte také, zda funguje brzdový systém (pokud ho vozík má) a zda je funkční elektroinstalace, včetně všech světel a jejich krytů.

A co pneumatiky pro přívěsné vozíky? 

Jak vybrat pneumatiky na přívěsný vozík? O tom jsme psali již dríve, ale pro připomenutí: pneu na přívěsný vozík jsou jeho klíčovou součástí. Při jejich výběru koukejte hlavně na to, co máte napsané v techničáku. Nejvíc vás bude zajímat rozměr, nosnost a terén, na kterém budete vozík primárně používat. Pneumatiky na přívěsný vozík pak pravidelně kontrolujte, aby byly dostatečně nafoukané a neměly výrazná opotřebení. A nezapomeňte také na minimální hloubku dezénu, která je stejná jako pro osobní auta.

Jak uložit přívěsný vozík, když ho zrovna nepoužíváte? 

Vozík ukládejte ideálně na rovný a suchý povrch, zabráníte tak korozi a případným deformacím. Pokud vozík není pod střechou, zakryjte ho plachtou, která ho ochrání před deštěm, sněhem a přímým sluncem. Zpomalíte tak jeho opotřebení.

Ideální je samozřejmě dát vozík do suché garáže, ale ne každý má tolik místa. Zkuste kouknout na kolébky pro přívěsné vozíky, které umožní vozík bezpečně postavit na bok. 

 

Další články poradny