Vyhledávaní

Vše, co potřebujete vědět o chladicí kapalině

28.11. 2023
Chladicí kapalina v automobilu hraje klíčovou roli při udržování optimální teploty motoru a jejím úkolem je hlavně zajistit, aby se motor nepřehříval. Podívejte se, proč hlídat hladinu chladící kapaliny, co dělat při úniku chladicí kapaliny a jak často ji měnit.

doliti-chladici-kapaliny-(1).jpg

Co je chladicí kapalina?

Hlavní funkce chladicí kapaliny v automobilu spočívá v udržování stálé teploty motoru. Během jízdy motor produkuje velké množství tepla. Přehřátí motoru by mohlo způsobit vážné problémy, jako je poškození motoru nebo dokonce jeho úplné selhání. Chladicí kapalina pomáhá toto teplo odvádět a udržuje motor v optimálním teplotním rozmezí.


Složení chladicí kapaliny

Většina typů chladicí kapaliny obsahuje směs vody a ethylenglykolu nebo propylenglykolu. Ethylenglykol se do směsi přidává pro své antikorozní schopnosti a chrání motor před mrazem. Důležité je sledovat správný poměr směsi podle pokynů výrobce.


Kontrola chladicí kapaliny

Pravidelná kontrola hladiny chladicí kapaliny je klíčová pro správný provoz vozu. Při nízké hladině chladicí kapaliny se může motor přehřívat, což často vede k vážným problémům. Sledujte proto nejen kontrolky na palubní desce, ale jednou za čas mrkněte i pod kapotu na výšku hladiny chladicí kapaliny.

hladina-chladici-kapaliny-(1).jpg


Dolévání chladicí kapaliny do auta

Před dolitím chladicí kapaliny se ujistěte, že je motor studený, abyste se vyhnuli popáleninám. Dolijte chladicí kapalinu stejné barvy, jako už vidíte v nádržce. Opatrně dolijte chladicí kapalinu do nádržky tak, aby její hladina nepřesáhla rysku s maximální hladinou. Přelití chladicí kapaliny by mohlo způsobit přetlakování motoru. Po doplnění kapaliny do chladiče pevně uzavřete nádržku a ujistěte se, že těsní.



Měření chladicí kapaliny před zimou

Kvalitu chladicí kapaliny lze posoudit podle její hustoty. Pro měření hustoty se používá refraktometr nebo hustoměr chladicí kapaliny. Tento přístroj obvykle připomíná úzkou trubičku a obsahuje balónek, nasávací trubičku a plovák s vyznačenou stupnicí. Stupnice umožňuje určit hustotu kapaliny a v některých případech také teplotu, při které kapalina zamrzne.

Měření hustoty chladicí kapaliny můžete snadno provést doma, ale ochotně vám ji změří v každém autoservisu. Pokud by kvalita kapaliny nesplňovala požadované normy, doporučí vám rovnou výměnu chladicí kapaliny.

Výměna chladicí kapaliny

Pravidelná kontrola a dolévání nemrznoucí směsi je základ, ale jen to ke správné funkci chladicího systému nestačí. Vlastnosti chladicí kapaliny se postupem času mění, což ovlivňuje efektivitu celé chladicí soustavy a tím pádem i motoru.

U starších motorů by měla být výměna prováděna každé dva roky, zatímco u novějších motorů se toleruje interval 3 až 5 let. Nechce se vám kvůli výměně chladicí kapaliny do servisu? S trochou trpělivosti to zvládnete i doma.

vymena-chladici-kapaliny.jpg

Výměnu začněte vypuštěním staré chladicí kapaliny. Vypouštění chladicí kapaliny provádějte vždy se studeným motorem, aby vás horká chladicí kapalina nespálila. K vypuštění chladicí kapaliny slouží speciální zátka, případně více zátek. Obvykle také stačí odšroubovat nejnižší hadici chladicího systému a nechat vytéct celý obsah chladicí soustavy do připravené nádoby. Ještě před vypouštěním je dobré otevřít uzávěr nádobky s chladicí kapalinou.
 


Jak vybrat správnou chladicí kapalinu do auta?

Na trhu je hned několik typů chladících směsí, které liší ve složení a v barvě. Díky i laik snadno pozná jednotlivé druhy chladicí kapaliny. Barva chladicí kapaliny hraje klíčovou roli a kombinace dvou různých typů kapalin by mohla udělat pořádnou paseku. Při doplňování chladicí kapaliny použijte proto vždy stejnou barvu, kterou už máte v autě. Záměna chladicí kapaliny by mohla způsobit vážné problémy.

barva-chladici-kapaliny.jpg

Nejpoužívanější chladicí kapaliny

  • Chladicí kapalina G10 žluté barvy se používá u starších aut, které nemají hlavy ze slitiny hliníku.
  • Chladicí kapalina G11 modro-zelené barvy se používá pro novější motory, které už mají hlavy válců ze slitiny hliníku.
  • Chladicí kapalina G12  v červené barvě je vhodná pro moderní vozidla s hliníkovými hlavami. Poskytuje ochranu pro slitinám měkkých kovů, gumovým těsněním a plastovým součástkám.
  • Chladicí kapalina G12+ má fialovou barvu, jinak má stejné vlastnosti, jako G12.
  • Chladicí kapalina G13 fialové barvy je vhodná pro použití v nových vozidlech. Účinně chrání kovové části před korozi a může být použita i jako náhrada za jakýkoliv jiný typ chladicí kapaliny ve starších modelech aut.

Jak řešit únik chladicí kapaliny?

Pokud zjistíte, že se vám ztrácí chladicí kapalina, může být na vině hned několik možností. Chladicí kapalina často prosakuje skrz staré těsnění, nebo teče trhlinou v hadici či přímo v chladiči. 

Důležité je místo úniku co nejdříve lokalizovat a pak zvolit další postup. Oprava či výměna chladiče je poměrně sofistikovaný úkon, proto doporučujeme obrátit se na odborníky v autoservisu, kteří doporučí nejlepší řešení. Každopádně náhlá ztráta chladicí kapaliny znamená jediné. Zastavte na prvním bezpečném místě a vypněte motor, abyste zabránili možnému přehřívání motoru.


Dále by vás mohlo zajímat:

Další články poradny